mandag 26. september 2011

Blåbærsyltetøy - lavkarbo ♥

Ei ny ladning med syltetøy i  kveld.

Utrulig greit å kjøpe dypfryste bær på feks Rema.
Bæra er forholdsvis rimelige, 20-25 kroner for 400 gram
bær, alt etter sort.
Skogsbær, bringebær, blåbær, Bjørnebær og jordbær trur
eg finnes i frysedisken på Rema.
Karbohydratinnhold varierer litt i dei ulike bærtypene.
Bringebær innholder minst karber, 3,2 g/pr 100 g vare.
Bjørnebær innholder 6,4 g/pr 100 g vare.
Jordbær innholder 6,6 g/pr 100 g vare.
Blåbær 7,5 g/ pr 100 g vare.
Skogsbær er ei blanding av solbær/rips/bjørnebær og
bringebær og innholder i snitt ca 6,3 g/pr 100 g vare.

Fordelen med å lage syltetøy av ei pakke på 400 g,
er at då har du ferskt syltetøy til det er oppspist. Det er raskt
å lage og det einaste du treng er bær og søtningsmiddel.
Eg brukar tagatesse som søtningsmiddel. Det har ein søtsmak
som liknar på vanlig sukker, og er eit naturlig søtstoff.
Du kan selvfølgelig bruke sukrin også, det er også ett naturlig
søtstoff. Det har ein litt kjøligare søtsmak enn sukker. Sjøl om
eg ikkje er begeistra for kunstig søtstoff, har eg brukt litt
splenda ilag med sukrin for å få en rundare søtsmak.

En annen fordel med å lage syltetøy sjøl er at syltetøyet
innholder bær... masse bær, i forhold til kjøpesyltetøy som
innholder sukkerlake. Ett alternativ er selvfølgelig
syltetøy uten tilsatt sukker.... men uten søtstoff er det ikkje,
og det er kunstig.

Oppskrift på mitt syltetøy.

400 gram blåbær
20 g tagatesse

Ha bær og søtstoff i ei panne. Kok opp og kok ei stund,
mens du røre jevnlig. Kok den til so masse av væska
har fordampa, at du har fått ønskelig tjukkelse på syltetøyet.

Avkjøl og oppbevar i tett glass i kjøleskapet.
Syltetøyet kan også frysast. Eg har ikkje i
konserveringsmiddel, so det har selvfølgelig begransa
holdbarhet i kjøleskap. Men iallefall ei veke holder det seg.

6 kommentarer:

  1. Et annet tips hvis man vil ha tykkere syltetøy uten å måtte koke det lenge er å ha i litt fiberhusk. :)

    SvarSlett
  2. Går ikkje so veldig lenge, og eg kokar som regel om kvelden når eg alikevel sitter her... og den gjere seg mest sjøl. Men takk for tips :)

    SvarSlett
  3. Hei, flott blogg du har! Ser du bor i Ulsteinvik - kor kjøper du tagatesse? Sjølv bor eg i Langevåg og finn ikkje tagatesse i byen eller på Moa. Tips mottas med takk:)
    Olin

    SvarSlett
  4. Hei Olin. Det er vel du som har spurt på FB sida mi og :) Som du såg der so får eg kjøpt det på Sunkost her i Vik. Om du spør på ei helsekostforretning på feks Moa vil dei nok ta det inn. Men en må mase litt ;)

    SvarSlett
  5. Hei du, takk for svar:) Oppdaga FB-sida di etter spørsmålet på bloggen, så derfor vart det i alle kanalar:) Vi har spurt på Moa, men det var visst vanskelig å finne leverandør.... Så på lørdag går turen til Ulsteinvik!Fleire fine butikkar der:)
    Mvh Olin

    SvarSlett
  6. Ja, kjekt med ein tur til Ulsteinvik :) Men har dei anna frå funksjonellmat feks sukrin, då skal det ikkje vere problem å få tak i, om dei vil ;)

    SvarSlett